Jenn Grant - Paradise

Label : Starhouse Records
Eindoordeel : 8

 

Dat er in tien jaar veel kan veranderen bewijst de Canadase singer/songwriter Jenn Grant met haar nieuwe album Paradise.

 

Een wonderbaarlijk stemgeluid
Nadat ze in 2005 een EP uitbracht was daar tien jaar geleden haar debuutalbum. Orchestras For The Moon zag in 2007 het daglicht en daarbij kreeg Jenn medewerking van Ron Sexsmith. Daarna volgen nog vier albums en een tweetal EP’s voordat ze start met het schrijven van nieuw materiaal. In Canada verwierf Jenn al de nodige roem en ontving ze erkenning voor haar werk; in 2006 won ze de prijs voor “Best New Artist” én “Best Female Artist”  bij de Novia Scotia Awards en daarnaast wonnen diverse songs prijzen zoals ‘I’ve Got Your Fire’ in 2013.  Haar muziek kenmerkt zich door elementen van country, folk en pop. Het laatste album, Compostella, was vooral wat akoestisch georiënteerd en na een drukke touragenda startte ze samen met haar echtgenoot/producer Daniel Ledwell met het schrijven van nieuw materiaal. Teruggetrokken in de thuisstudio aan Lake Echo, Nova Scotia, is het Jenn Grant gelukt om zichzelf muzikaal opnieuw te ontdekken.

 

Melodieuze folkpop die gecombineerd wordt met R&B en andere stijlen
Het album opent ijzersterk met de titelsong. Mysterieus, warm en met de nodige sensualiteit ontpopt dit nummer zich tot een ware powerballad met een verrassend bruggetje zo rond de drie minuten. Het stemgeluid doet mij denken aan dat van Dido, al is het altijd gevaarlijk om iets of iemand te etiketteren, waarbij de dynamiek en het bereik van haar stem ongekend is. Zo weet ze de melodieuze folkpop naadloos te combineren met nummers die wat R&B invloeden kennen waarbij natuurlijk de ballads niet mogen ontbreken. Nummers als ‘Galaxies’ en het hitgevoelige ‘Dogfight’ luisteren even makkelijk als aangenaam weg. Op Paradise kreeg Jenn hulp van diverse sessiemuzikanten waardoor het geheel een warm instrumentarium kent.

 

Een ode aan Bowie
Zoals al aangegeven schuwt ze het persoonlijke niet en weet ze dat ook in ballads te verpakken. De prachtige pianoballad ‘Rocket’ is geschreven als een persoonlijke ode aan David Bowie. Naast de titelsong kent het album nog enkele pareltjes. Luitster naar ‘Lion With Me’, een prachtig folk-achtig en bijna akoestisch nummer dat Jenn voor haar echtgenoot schreef. Ook ‘I’m A River’ behoort de sterkere nummers op dit album waarbij vooral het vocale bereik van Jenn opvalt; het ene moment erg laag om vervolgens de iele, hoge noten te raken. Bij ‘Sorry Doesn’t Know’ zijn de invloeden van soul en R&B duidelijk hoorbaar, ook door de bijdrage van saxofonist David Christensen. Afsluiten doet Jenn in stijl van dit album; ‘Legacy’ is een nummer met de nodige variatie

 

Eindoordeel
Een album dat anders moet klinken dat haar vorige. Op Paradise is Jenn Grant hierin geslaagd. Melodieuze, warme composities die smaakvol neergezet worden. Belangrijkste wapen is natuurlijk nog steeds het ongelofelijke stemgeluid van deze Canadese. Het album klinkt als één geheel en het enige punt van kritiek is wellicht dat alle nummers binnen een bepaald spanningsveld blijven. Toch valt er op Paradise voldoende te genieten voor mensen die warm lopen voor dit genre. Een aangename aanrader. Veel luisterplezier. 

Video

Agenda van woensdag 21 februari

De Jeugd Van Tegenwoordig
donderdag, februari 22, 2018 - 21:00
Mini-tour Voor wie ze heeft Gemist in De Oosterpoort: niet getreurd! Er komt nog meer nieuwe muziek ­»
Memphis Maniacs
vrijdag, februari 23, 2018 - 20:30
Afgelopen februari vierden ze nog hun 10-jarige jubileum in een stampvolle Kleine Zaal. Het dak zit ­»
TakeRoot presents: Will Hoge
donderdag, maart 1, 2018 - 20:00
Ondanks dat hij in de succesvolle Eli Young Band zat, heeft de Amerikaanse singer-songwriter Will Ho ­»
Daniel Docherty
donderdag, maart 1, 2018 - 20:00
De Schotse singer-songwriter Daniel Docherty komt naar Nederland. Hij staat op donderdag 1 maart 201 ­»

Archief door de jaren heen

Robin Gibb in de Heineken Music Hall