Toro Y Moi - What For?

Label : Carpark / Konkurrent
Eindoordeel : 8

 

Bekend geworden in 2010 met het toentertijd hippe genre chillwave brengt deze veelkunner nu al zijn vijfde soloalbum uit met de titel What For? Maak je op voor een muzikaal déjà vu naar de jaren 70 inclusief de disco- en funkinvloeden.
 

“De Stier en Ik”
De 29-jarige Amerikaan Chazwick Bundick is beter bekend onder zijn artiestennaam Toro Y Moi wat zoveel zou betekenen “De stier en ik”, een combinatie van de Spaanse woorden “Toro” (stier) en “Y” (en) en het Franse woord “Moi” (ik). Bundick is een veelzijdige persoon want naast het artiest zijn is hij ook nog producer. Naast zijn bezigheden als Toro Y Moi kennen we hem wellicht ook nog onder de artiestennaam Les Sins. Onder dit alias is hij weer producer van elektronische dansmuziek. De afgelopen jaren bracht hij al een viertal albums uit waarbij je gaandeweg zijn sound voelde en hoorde veranderen. Op What For? gaat het roer wat rigoureuzer om.
 

Funky lijntje
Het begin van opener ‘What You Want’ is veelzeggend; het geluid van optrekkende formule 1-bolides vormen het intro naar het ietwat psychedelisch en flowerpower klinkende nummer; lekker vlot, soepel gitaarwerk en meteen het gevoel dat je naar een afgestofte plaat uit de seventies aan het luisteren bent. Dat is dus niet het geval want Bundick leeft écht in de tegenwoordige tijd. Bij ‘Buffalo’ komen de herinneringen aan Steely Dan toch nadrukkelijk terug ondanks dat Bundick toch een eigen sound heeft door vooral het funky lijntje. Centraal gepositioneerd op het album staat ‘Empty Nesters’, een nummer dat waarschijnlijk ook wel symbool staat voor de sfeer en de sound van dit album. Lekker uptempo, opzwepende keyboards en gitaren zorgen dat dit een zomers en vrolijke track is geworden met ook weer dat funky karakter. Vooral het gitaarwerk doet hier wat aan het vroegere werk van Nile Rodgers denken.
 

Paralellen met Beach Boys en The Beatles
Zo weet Bundick het zomerse gevoel goed vast te houden. Naast de al eerder genoemde muzikale overeenkomsten met Steely Dan ontkom je er ook niet aan om parallellen te trekken met The Beatles en The Beach Boys. Bij een nummer als ‘Run Baby Run’ kan het niet anders dan dat je humeur na bijna drie minuten speeltijd goed is. Het met funk doorspekte ‘Spell It Out’ begint met een heerlijk gitaarriff en had evengoed in 1976 uitgebracht kunnen worden. Bij ‘Lilly’ worden diverse tovenaarskunsten uit de kast getrokken in de vorm van echo-pedalen waardoor het nummer een heerlijk “easy” karakter krijgt. De afsluiter met de alleszeggende titel “Yeah Right’ past perfect in dit geheel van zomerse, vrolijk klinkende en dansbare retropop. 

 

Eindoordeel
Het is wel stoer om een album in deze stijl uit te brengen. Enerzijds helemaal van deze tijd, anderzijds helemaal retro en terugpakkend naar muziekstijlen als funk en disco uit de jaren ’70. De tien tracks op What For? zijn verfrissend, interessant en ideaal voor een zwoele zomer avond. Onder het genot van een drankje lekker chillen en dansen op deze vrolijke muziek. Ik ben benieuwd hoe het volgende project van dit muzikaal wonder gaat klinken. Veel luisterplezier. 

Video

Agenda van woensdag 21 februari

De Jeugd Van Tegenwoordig
donderdag, februari 22, 2018 - 21:00
Mini-tour Voor wie ze heeft Gemist in De Oosterpoort: niet getreurd! Er komt nog meer nieuwe muziek ­»
Memphis Maniacs
vrijdag, februari 23, 2018 - 20:30
Afgelopen februari vierden ze nog hun 10-jarige jubileum in een stampvolle Kleine Zaal. Het dak zit ­»
TakeRoot presents: Will Hoge
donderdag, maart 1, 2018 - 20:00
Ondanks dat hij in de succesvolle Eli Young Band zat, heeft de Amerikaanse singer-songwriter Will Ho ­»
Daniel Docherty
donderdag, maart 1, 2018 - 20:00
De Schotse singer-songwriter Daniel Docherty komt naar Nederland. Hij staat op donderdag 1 maart 201 ­»

Archief door de jaren heen

Rod Stewart – The Best Of The Great American Songbook
Gregory Page